1. Morele principes (5 Yama’s): De allereerste stap daarin is geweldloosheid. Je wordt bewust van alle bestaande gewoonten en je weigert wat niet meer toepasbaar is voor jou. Je krijgt meer tijd om na te denken en jouw standpunt goed te bepalen. Rust zal volgen.

2. Morele idealen (5 Niyama’s): Aansluitend kun je dan een stevig fundament leggen voor je leven. Je verankert universele krachtlijnen in jou door de niyama’s te beoefenen, te beginnen met zuiverheid.

3. Fysieke houdingen (Asana’s): Dan kun je lichamelijke gezondheid, kracht en soepelheid verkrijgen door fysieke houdingen in stilstand.

4. Energiebeheersing (Pranayama): Omdat je energiekanalen door de voorafgaande stappen grotendeels vrijgemaakt zijn van knelpunten, kun je vervolgens met de beheersing van je energiestromen beginnen. En je vitaliteit en kracht drastisch verhogen.

5. Onthechting (Pratyahara): Hierdoor word je echter ook veel gevoeliger op zintuiglijk en motorisch vlak, zodat dan terugtrekking van energie of onthechting een pure noodzaak is om je emotionele en mentale rust te behouden.

6. Concentratie (Dharana): Door concentratie van je aandacht op een enkel gekozen object verhoogt je mentale kracht.

7. Meditatie (Dhyana): Wanneer er geen onderbrekingen meer optreden in je concentratie heb je meditatie bereikt, of éénpuntige gerichtheid van je aandacht.

8. De hoogste stap, contemplatie (Samadhi): Tenslotte verkrijg je ware kennis, geluk en vreugde. Het gevoel van eenheid. De techniek van beheersing van het bovenbewustzijn.